Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Work-life balance

Work-life balance

Work-life balance, v dnešní době poměrně často skloňovaný výraz. Co to vlastně znamená? Jde o slaďování osobního a pracovního života, respektive snaha o dosažení rovnováhy ve všech oblastech života každého jedince.

Toto vylaďění je velmi individuální proces, který se odvíjí od potřeb, preferencí a životní situace každého člověka – ať už se jedná o péči o osobu blízkou, naše koníčky, sociální angažovanost, nebo čas strávený s rodinou.

Pro zaměstnavatele se pak jedná o opatření, která vedou k udržení kvalitní pracovní síly, zefektivnění pracovního výkonu, zvýšení motivace zaměstnanců a ke snižování nákladů na lidské zdroje.

Toto jsou definice, které si můžeme najít kdekoliv na internetu, ovšem jaká je realita? Jsou firmy ochotné akceptovat tento fakt, tj. požadavek zaměstnance vyladit osobní a pracovní život? Osobně na tento problém nahlížím z pohledu maminky dvou malých dětí – vím nakolik těžké je zkoordinovat práci a péči o rodinu. Na druhou stranu také vím, a nejen z vlastní zkušenosti, že právě matky malých dětí jsou skvělé manažerky a velice chtějí po svém návratu z mateřské dovolené dokázat svojí kvalitu a pracovní motivovanost. Mnohdy však narážíme na to, že zaměstnavatel toto sladění dvou rovin zkrátka neumožní – a to je velká škoda. Oproti sociálně vyspělejším státům jsou u nás v tomto ohledu ještě velké rezervy. Ovšem nutno dodat, že většině mých souputnic na poli mateřském se návrat do zaměstnání podařil, ať už s pomocí příbuzenstva nebo za podpory zaměstnavatele…  že by se blýskalo na lepší časy? Jak to vnímáte Vy – maminky, vracející se do pracovního procesu?

Tímto bych chtěla poděkovat vedení společnosti R4U za neobyčejně vstřícný postoj k maminkám, které se starají o budoucí daňové poplatníky – za možnost zkrácených úvazků, práce z domova, individuální přístup k akutním problémům atd. Vláďo a Terezo, děkuji moc za Váš (v dnešní době bohužel stále ještě poměrně vzácný) přístup!


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru