Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Firmy nestojí o hvězdy, chtějí radši snadno nahraditelné zaměstnance

Firmy nestojí o hvězdy, chtějí radši snadno nahraditelné zaměstnance

Ještě před deseti lety jsme pravidelně slýchali o tom, jak se někdo ze zaměstnanců velkých firem z České Republiky prosadil v zahraničí, roste v nadnárodní struktuře a dělá skvělou kariéru. V posledních letech naopak slýcháme, jak někdo, kdo se dříve dostal ne evropské, či dokonce světové role, ve firmě po deseti nebo dvaceti letech končí. A když se dozvídáme o významném zahraničním pracovním úspěchu Čechů, už se netýká zaměstnanců, ale převážně podnikatelů. Nové „hvězdy“, které se rekrutují ze zaměstnanců, jako by došly.

Doba a potřeby firem se změnily. V devadesátých letech byl český trh považovaný za perspektivní, vyplatilo se do něj investovat. Lidi zde byli hladoví, levní, chytří. A protože tu nebyla příliš použitelná generace starších, dostávali velké šance mladí, přestože jim chyběly zkušenosti. Firmy jim dávaly prostor, peníze, možnosti k růstu, o jakých se lidem z tuzemského trhu do té doby nesnilo. Často se stávalo, že se někdo stal partnerem v poradenské společnosti nebo ředitelem velké firmy a nebylo mu ani čtyřicet let. To je ve vyspělém světě prakticky nemyslitelné. V posledních letech se na takové významné posty už i u nás dostávají převážně lidé, kterým je kolem padesátky nebo i více.

Mladí, kteří do zaměstnání nastoupili v posledních pěti nebo deseti letech, zdaleka nemají takové možnosti, které by měli ještě třeba kolem roku 2005 a dříve. Tehdy v řadě firem HR experti nebyli nuceni k tomu, aby plánovali práci s talenty. Schopní lidé jednoduše díky situaci na trhu rychle rostli, aniž by k tomu byli vedeni. Využili možností, byli hodně motivovaní. Dnes má naopak většina velkých firem v HR týmu někoho, kdo se o práci s talenty stará. Přesto je velkých úspěchů a hvězd méně.

A klíčová otázka je proč. Není to třeba tím, že firmy fakticky o skutečné talenty nestojí? Možná zacházím hodně do extrému, ale pamatuji doby, kdy ve firmě bylo několik hvězdných zaměstnanců a ti celou firmu táhli. Vše fungovalo do doby, než některá z hvězd opustila palubu. Pak nastal problém, nahradit je. Většinou se to nepovedlo a firma ztrácela své pozice. Nahradit ty nejlepší lidi je v dnešní v dnešní době ještě mnohem náročnější. Možná proto mám někdy pocit, že firmy už dnes nechtějí hvězdy najímat, aby v případě jejich odchodu neřešily stejný problém. Stačí někdo rozumně výkonný, ale snadno nahraditelný. Nebo je to prostě jen tím, že hvězdy na trhu nejsou? Jaký je váš názor?

(VK)


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru