Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Mladí, vzdělaní a konečně i sebevědomí!

Mladí, vzdělaní a konečně i sebevědomí!

Včera jsem absolvovali schůzku u našeho klienta, kde jsme se potkali s recruitment manažerkou a manažerem regionálního IT hubu. Hlavním bodem bylo předání našich zkušeností s aktuální situací v IT náboru, konkrétně na specifické pozice v oblasti informační bezpečnosti.

Dostali jsme se k bodu, který začínám slýchávat stále častěji od našich klientů. Mladý kandidát, absolvent VŠ, 1-2 semestry studia v zahraničí v rámci Erasmu. Kandidát, který má i praktické zkušenosti a jeho technické/teoretické znalosti ve větší míře odpovídají požadavkům na danou pozici. V praxi to ale znamená, že zaměstnavatel bude muset do dalšího odborného rozvoje nového zaměstnance investovat čas, peníze atd. Za pár let se ale také cena tohoto zaměstnance na trhu práce zvýší několikanásobně a to včetně velmi lukrativních pracovních nabídek ze zahraničí. Kandidát pak přijde na pohovor, a protože je hiring manager ze staré školy (čtyřicátník), ptá se kandidáta na jeho zkušenosti a tech-skills. Ve výsledku to není taková hitparáda a dokonce to vypadá, že kandidáta pohovor nudí. Hiring manager je trochu zklamaný, ale protože má momentálně 30% podstav, je ochoten udělat spoustu kompromisů, když alespoň uvidí zájem a nadšení na druhé straně. To se ale nekoná. Nakonec přijde ještě otázka: „A co mě teda nabídnete vy?“, následuje: „A kolik dní home office teda máte?“ a poslední: „Nebudu tady muset být až do šesti?“. 

Realita pracovního (IT) trhu je taková, že se firmy kandidátům musí hodně nabízet. Velmi tomu pomáhají také média a internet, kde snad každý den vyjde alespoň jeden článek o miléniálech - jak je potřeba se jim přizpůsobit a umět s nimi pracovat. Ti miléniálové, kterým firmy na VŠ kariérních veletrzích vesele rozdávají igelitky plné dárkových a propagačních předmětů, protože umí pracovat se studenty. Hlavně se u toho vyfotit a dát fotku na firemní instagram a facebook. Zároveň se ale pomalu začínají ozývat hlasy od těch samých firem, že se vlastně těm mladým nechce. Korporace pro ně začíná být sprosté slovo, práce smysluplná, uznání od kolegů a šéfa, ale na druhou stranu mít hlavně čas sám na sebe a svoje koníčky. Udělat něco navíc? Vzdělávat se i mimo pracovní dobu? Děkuji, ale mám dalších 10 pozvánek na osobní pohovor a prý o mě hodně stojí. A taky mám ještě záložní plán – s kamarádem si založíme start-up. 

Mladé, vzdělané a sebevědomé absolventy VŠ tedy máme. Ale za jakou cenu? Na jedné straně si absolvent VŠ s 2-3 lety praxe řekne o plat 40 000 Kč a více. Na straně druhé potkávám zkušené kandidáty, kterým ještě není ani 50 let, a bojí se říct o 60 000 Kč hrubého, aby je zaměstnavatel vůbec pozval na osobní pohovor.

(OŠ) 


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru