Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Nadnárodní firmy opouští tuzemský trh. Česko už pro ně není levnou destinací

Nadnárodní firmy opouští tuzemský trh. Česko už pro ně není levnou destinací

AUTOR: Martina Richterová
V posledních měsících jsme svědkem něčeho, co jsme dříve neznali. Řada nadnárodních korporací přesouvá část svého businessu do zahraničí, nebo o přesunu alespoň velmi intenzivně uvažuje. Tuzemský trh je pro ně příliš malý a je pro ně snazší, když jejich pole působnosti postupně přeberou lokální firmy, které však nabízí zaměstnancům odlišné platové podmínky, než na jaké byli zvyklí. Jaké jsou důsledky?

Zahraniční firmy v Česku zmenšují kanceláře

Naše zkušenost je taková, že ještě před pár lety bylo cca 75 % našich klientů z řad zahraničních společností a pouze cca 25 % tuzemských. Dnes je tento poměr zcela opačný. Je to dáno tím, že zahraniční korporace si s českým trhem často neumí poradit. Nejsou tady tak velcí klienti, které jsou schopni obsluhovat, nebo tyto společnosti mají centrály mimo ČR. Najdou si tedy výhradního zástupce, či partnera, který je pak v daném regionu zastupuje,“ vysvětluje Vladimír Kočí z R4U. Zahraniční firmy tedy český trh rozhodně neopouští úplně, pouze zmenšují své vlastní kanceláře a trh obsluhují prostřednictvím lokálních společností.

Nadnárodní korporace uvolňují pole působnosti lokálním firmám

Z českého trhu postupně mizí také první centra sdílených služeb, která, kromě jiného, kladou důraz na co nejnižší provozní náklady. „Najmout si dnes jazykově vybaveného zaměstnance s praxí vyjde stále dráž. Rostou platy zaměstnanců i ohodnocení brigádníků a firmám se už často nevyplatí najímat další lidi. Proto se postupně přesouvají do míst, kde budou mít nižší náklady, dobrým příkladem může být například Rumunsko,“ dodává Vladimír a poukazuje na fakt, že Česká republika přestává být levnou destinací.

S přesunem do zahraničí začaly před lety některé IT firmy, ve kterých dříve pracovalo například 100 až 200 lidí, zatímco dnes jich je třetina, nebo v lepším případě polovina. Postupně se k nim přidaly i další nadnárodní společnosti, které tak uvolňují místo českým firmám. Důvody jsou jednoznačné, mezinárodní firmy mají silnou manažerskou strukturu a jejich náklady na zaměstnance jsou vysoké (tzv. overhead costs). Zatímco české firmy jsou schopny dostat se i třeba jen na polovinu nákladů.

Bonusový systém místo fixního platu

Lokální společnosti však nenabízí zaměstnancům stejný fixní plat, na který byli dříve zvyklí. Dávají přednost důrazu na bonusový systém. Ve výsledku pak fixní plat činí například 30 % celkového ohodnocení.  Pokud se jim daří, tak si často ale vydělají více, než tomu bylo dříve.

Některé firmy, zejména pak centra sdílených služeb, byly zvyklé na velký příliv lidí ze zahraničí. Převážně ze států, kde je vyšší nezaměstnanost – Itálie, Portugalsko, Řecko, Španělsko. Tito lidé byli ochotní se za prací přestěhovat. Je však otázka, jestli zde zůstanou i poté, co centra utlumí svou působnost a rozhodnou o přesunu.

Firmy míří do Rumunska, Rumuni do Česka

Naše zkušenost je taková, že hodně Rumunů, kteří chtějí na západ, jdou pracovat do Čech, nejlépe do Prahy, nebo do Brna. Nicméně zde pak hledají další možnosti a snaží se přesunout dále na západ. A na druhé straně dnes vidíme, že se zvažují přesuny těchto center z ČR právě do Rumunska a v některých případech k těm přesunům už dochází – je to skutečně paradoxní situace,“ upřesňuje Vladimír

Naopak Češi většinou nemají velký zájem dojíždět za prací, a to nejen v rámci České republiky, ale ani do zahraničí. Výjimkou jsou snad jen lidé z výroby, kteří jsou ochotní se za prací přestěhovat do jiného města v rámci celé republiky. Zaměstnanci z ostatních oborů se většinou stěhovat ani dojíždět nechtějí, a pokud ano, tak převážně do větších měst jako je Praha, Brno a Ostrava, kde je více pracovních příležitostí i lepší platové podmínky.

Máte sami nějaké zkušenosti s tím, že se váš zaměstnavatel přesouvá, nebo přesun zvažuje? Jaký je obecně váš názor na platové ohodnocení pomocí bonusového systému, být navázán na výsledek své práce?


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru