Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Pracovní doba jako zajímavý benefit

Pracovní doba jako zajímavý benefit

Školní rok se kvapem blíží a pro spoustu rodin přináší zásadní změny, které ovlivní celou řadu oblastí nejen rodinného života. Zvláště rodiče dětí navštěvující první stupeň základní školy čeká často řešení mnoha problémů spojených s výkonem zaměstnání.

A to je oblast, kde může zaměstnavatel výrazně ovlivnit podmínky, jaké svým pracovníkům nabídne a nabídnout jim tak něco navíc, než běžné benefity. Možností je celá řada.

První možností je flexibilní (pružná) pracovní doba, což je takový režim, kdy si zaměstnanec sám volí začátek a konec práce. Tuto možnost nelze využít všude – obzvláště povolání spojená s poskytováním služeb a vázaná na otevírací hodiny nohou aplikovat tento přístup velice těžko. Ale je celá škála pracovních pozic, kde lze o této variantě uvažovat. Asi nejpřijatelnější možností je částečně flexibilní pracovní doba, kdy je zaměstnanec povinen být přítomen na pracovišti v daném čase a zbytek pracovní doby si může řídit sám.

Druhou možností je zkrácení pracovního úvazku. Není žádným tajemstvím, že v naší zemi není jednoduché vždy této varianty dosáhnout. Přitom pro zaměstnavatele není nevýhodná. Ve zkrácené pracovní době se rodiče nemusí v pracovní době zabývat a stresovat se tím, zda bude dítě v družině poslední nebo zda stihne schůzku rodičů a tím může pracovat efektivněji. Nutno ale uznat, že se situace zlepšuje.

Volba pracovního místa je další z možných řešení. Jednou z jejích variant je i tzv. home office neboli práce z domova. Čas ušetřený na cestě do a z práce je významnou pomocí pro rodiče, stejně tak možnost práci přerušit a vrátit se k ní později. Alternativou je i konto pracovní doby, tedy situace, kdy je pracovní doba nerovnoměrně rozložena. Umožňuje zaměstnanci v případě potřeby odejít z práce dříve a chybějící hodiny si napracovat později. Obě tyto varianty vyžadují od zaměstnance značnou osobní disciplínu a organizovanost, stejně tak jako důvěru v jeho schopnosti od zaměstnavatele.

Výčet možností není úplný, nezmínila jsem ani jobsharing, teleworking. V době, kdy je čas tou nejvzácnější devizou, je vstřícný přístup zaměstnavatele k harmonizaci rodinného a pracovního života významným motivačním faktorem. A to si naštěstí uvědomuje čím dál více společností, pro které je loajalita a profesní pohoda zaměstnanců důležitá.


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru